Uganda november 2021

Women Health Camp

I november 2021 åkte Gnosjo Global Association till Kampala i Uganda. Där utförde vi två Women Health Camps i slummen. Under det första som hölls kom ca 40 tjejer och kvinnor för att få kontroller av blodsocker, blodtryck, temperatur, HIV-test samt mödravårdskontroll. Dessutom delade vi ut mamakits till alla som kom (vilka innehåller allt som en kvinna behöver till förlossning såsom plastskynke att ligga på, tvål, rakhyvel m.m. och som annars kostar att köpa vilket våra besökare inte hade råd med) samt barnkläder, tygblöjor och annat välbehövligt. På nästkommande dag med Health Camp kom runt 120 flickor och kvinnor. Till dessa båda undersökningsdagar hade Gnosjo Global även köpt in olika sorters mediciner som vi kunde bistå med när det uppdagades om olika sjukdomstillstånd hos besökarna. Dessutom fanns doktorer på plats som kunde hjälpa med ytterligare behandling vid behov.


Vi hade också förmånen att få besöka hemmet Pure & Faultless som bedrivs av vår lokala kontakt Moreen. Ett hem för gravida tjejer som på olika sätt blivit förgripna på i sitt förflutna och som lever med trauma. Dessa tjejer, som är ogifta och med barn, stigmatiseras i Uganda, vilket försätter dem i ännu mer risk för utsatthet och missgynnande. Pure & Faultless är därför en jätteviktig plats som erbjuder tak över huvudet, trygghet, mat och möjlighet att träna upp olika färdigheter såsom att lära sig sy eller laga mat. Det innebär att de efter barnafödande kan flytta ut, försörja sig själva och ha bättre förutsättningar för att klara sig i vardagen. Tjejerna blir också uppmanade att, i den mån det går ekonomiskt, fortsätta gå i skolan efter förlossningen och så länge de har anknytning till Pure & Faultless. Det är av de här anledningarna som Gnosjö Global stöttar just den här verksamheten, både ekonomiskt och praktiskt.


En av de andra dagarna under vår resa kunde vi också besöka the Fortress, som drivs av barnmorskan Josephine och som vi stöttar sedan en tid tillbaka. Det är också ett hem på landsbygden för utsatta gravida flickor, som kunnat förflyttas från slummen till the Fortress. Detta hem fokuserar mycket på, förutom att vara en säker plats, att kunna återförena tjejerna med sina familjer igen, som i många fall stöter bort sina döttrar när de blivit gravida. Det arbetet är viktigt för att kunna bearbeta de fördomar och det stigma som existerar i landet kring ogifta gravida tjejer. Vi följde med Josephine på hembesök till några av dessa familjer i slummen, och hade med oss matkassar som vi delade ut till dem som innehöll tvål, mensskydd, ris, och havregryn med mera. Vi hoppas på att kunna göra ett återbesök snart igen.